Tuesday, July 5, 2011

Κυβερνήσεις ζητάνε από τη Google διαγραφή αναρτήσεων ιστολογίων!!!

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011



  • Φυσικά ζήτησε και η Ελλάδα και ικανοποιήθηκε πλήρως!!!
Τον Απρίλιο του 2010 η Google αποφάσισε να δημοσιοποιεί δύο φορές το χρόνο τις «ενοχλήσεις» που δέχεται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και αφορούν είτε το περιεχόμενο που διακινεί είτε τα προσωπικά δεδομένα των ίδιων των χρηστών. Ενα χρόνο και κάτι μετά, οι ... κρατικές παρεμβάσεις όχι μόνο δεν μειώθηκαν (για τα μάτια του κόσμου), αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν επικίνδυνα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2010 (Ιούνιος - Δεκέμβριος) η εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια αντιμετώπισε τις παρεμβάσεις 26 αναπτυγμένων χωρών (αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με την ίδια την Google), που ζητούσαν να αποκαλυφθούν προσωπικές πληροφορίες χρηστών του Ιντερνετ. Συνολικά τα αιτήματα των κυβερνήσεων ή των αστυνομικών τους αρχών ξεπερνούν τα 14.000 το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Πρωταθλήτρια χώρα είναι η Αμερική. «Ενόχλησε» την Google περισσότερες φορές από κάθε άλλη χώρα πέρυσι καθώς υπέβαλε 4.601 αιτήματα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 28%. Μη φανταστείτε ότι η Google αντιστάθηκε. Ικανοποίησε, όπως η ίδια λέει, τα αμερικανικά κυβερνητικά αιτήματα στο 94%. Δεν έδειξε την ίδια επιμέλεια στις βρετανικές «οχλήσεις», καθώς ικανοποίησε το 72% των αιτημάτων. Συγκεκριμένα, η Βρετανία ζήτησε 1.162 φορές προσωπικά δεδομένα χρηστών και κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της λίστας, πίσω από την Αμερική, τη Βραζιλία και την Ινδία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Κίνα το συγκεκριμένο εξάμηνο δεν ενόχλησε ούτε μία φορά την εταιρεία.

Η Βραζιλία φιγουράρει πρώτη στη λίστα με τις περισσότερες εντολές (263 τον αριθμό) αφαίρεσης περιεχομένου. Ακολουθούν κατά σειρά: Ν. Κορέα, Γερμανία, Λιβύη και Ινδία. Ανάλογες εντολές έχουν στείλει και έξι αμερικανικά δικαστήρια, ζητώντας να αφαιρεθούν 1.110 επίμαχα κομμάτια που δυσφημούσαν συγκεκριμένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Η Google ισχυρίζεται ότι αποφάσισε να δημοσιοποιεί τα στοιχεία, που τιτλοφορεί «Λίστα Διαφάνειας», θέλοντας να τονίσει την κρατική λογοκρισία στο Διαδίκτυο. «Δεχόμαστε ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από το εσωτερικό της Ευρώπης για να αφαιρούμε μέρος του περιεχομένου που διακινούμε. Κι όχι μόνον εμείς αλλά κι άλλες ιντερνετικές εταιρείες» τόνισε στον «Γκάρντιαν» ο Γουίλιαμ Ετσικσον, επικεφαλής περιεχομένου της Google σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική.

Ανέφερε ότι οι σελίδες της Google είναι απαγορευμένες (ή μερικώς απαγορευμένες) σε 25 χώρες του πλανήτη. Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο ανέδειξαν το πρόβλημα της διαδικτυακής λογοκρισίας, αλλά, όπως και ο ίδιος επισημαίνει, εταιρείες όπως η Google έχουν ακόμη πολλά να κάνουν για να σταματήσουν αυτό που τείνει να γίνει... μόδα.

Και μη νομίζετε ότι η δική μας κυβέρνηση δεν έπραξε το ίδιο. Σύμφωνα με την Google, η ελληνική κυβέρνηση «ενόχλησε» για πρώτη φορά το πρώτο εξάμηνο του 2010 ζητώντας περίπου 10 φορές να αφαιρεθεί περιεχόμενο από τις σελίδες της. Και ικανοποιήθηκε 100%...

0 comments:

Post a Comment